Stolpersteine Zwolle


Tien Stolpersteine onthuld op 14 april 2019 - 14- 4- 2019

Op zondagmiddag 14 april zijn in het bijzijn van 35 familieleden en andere betrokkenen tien Stolpersteine onthuld voor leden van de familie Zeehandelaar.

Ter hoogte van de vroegere Jufferenwal 18 liggen voortaan gedenkstenen voor Samuel Zeehandelaar, Mozes Gerrit Zeehandelaar, Charlotte Zeehandelaar-Andriesse, André Jozef Heijmans en Jacoba Sara Heijmans-Zeehandelaar. Aan het Gasthuisplein 2A (nu Gasthuisplein 2) werden Stolpersteine onthuld voor Mozes Zeehandelaar, Meike Zeehandelaar-Bollegraaf en hun kinderen Jacob, Esther en Sara Antje Zeehandelaar.

         

Aan de onthulling ging een herdenkingsplechtigheid vooraf in VidiVeni Bistronomie. Jaap Hagedoorn, voorzitter van de Stichting Zwolse Stolpersteine, sprak het welkomstwoord. Hij memoreerde dat 14 april, bevrijdingsdag van Zwolle, voor de Joodse gemeenschap een dag is van gemengde gevoelens. Enerzijds een dag waarop het verdriet om de vermoorde familieleden extra aanwezig is. Anderzijds blijdschap om het feit dat het de nazi's niet gelukt is alle Joden te vermoorden en voorgoed van de aardbodem te laten verdwijnen. Door de namen op de Stolpersteine krijgen de weggevoerde Joodse stadgenoten weer een plek in Zwolle. Tot slot benadrukte Hagedoorn het grote belang van individuele herdenking met de woorden van Abel Herzberg: 'Er zijn in de Tweede Wereldoorlog geen zes miljoen Joden uitgeroeid, maar er is één Jood vermoord en dat zes miljoen keer'.

Verschillende sprekers deelden vervolgens persoonlijke en historische herinneringen aan de familie Zeehandelaar.

Lees hier de toespraak van Wieske Veldhuis.

Lees hier de toespraak van Sippora Stibbe, uitgesproken door Anneke van der Wurff.

Lees hier de toespraak van Piet den Otter.

Lees hier de toespraak van Sarah Katznelson-Slager.

         

Na het Kaddiesj sloten violisten Ester Potjes en Stijn van Uffelen de herdenkingsbijeenkomst muzikaal af.

In een rondgang door de binnenstad werden de gedenkstenen aan de Jufferenwal en het Gasthuisplein onthuld. Het gezelschap stond ook even stil bij de Korte Kamperstraat 7, waar Samuel Zeehandelaar met zijn zoon Mozes Gerrit een ijzerwinkel had.

De foto's zijn gemaakt door Wieske Veldhuis.