Stolpersteine Zwolle


Negen Stolpersteine onthuld op 12 oktober 2018 - 12- 10- 2018

Voorafgaand aan de onthulling van Stolpersteine voor Leentje Davidson, de broers Mozes en Julius Koopman en het gezin Kropveld-Van Gelder (Samuel en Judith en hun dochters Esther, Sophia, Carolina en Jacoba) kwamen familieleden en andere betrokkenen op vrijdagmiddag 12 oktober bijeen in de voormalige gymnastiekzaal van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee.

Een beladen plek, want vanuit dit gebouw vond op 2-3 oktober 1942 de eerste deportatie van Joodse Zwollenaren plaats. Het gebouw is nu in gebruik als kantoor van woningbouwcorporatie deltaWonen. Directeur Evert Leideman vertelde dat zijn organisatie zich verantwoordelijk voelt voor de instandhouding van dit gebouw als een ‘lieu de mémoire’, een plaats van herinnering voor de Joodse gemeenschap, eigenlijk voor heel Zwolle. Leerlingen van het Gymnasium Celeanum herdenken jaarlijks met een stille tocht en bloemlegging bij het monument de Rozenboom de Joodse Zwollenaren, die van hier naar het Oosten werden gedeporteerd en niet terug keerden. Hans Davidson, Sippora Stibbe en Piet den Otter spraken woorden van herinnering en herdenking.

Hans Davidson zag als diepere betekenis van de Stolpersteine dat zij naast de individuele herdenking ons eraan herinneren hoe diep de mensheid kon en kan zakken. Hoe rassenhaat, discriminatie en georganiseerde onmenselijkheid was en is. Sippora Stibbe, geboren in Zwolle in 1931, haalde jeugdherinneringen op aan het gezin Kropveld. Piet den Otter schetste het lot van vader Samuel Kropveld, die in tegenstelling tot zijn vrouw en dochters niet rechtstreeks naar Auschwitz-Birkenau werd gedeporteerd, maar in Cosel uit de deportatietrein werd gehaald om een helletocht te ondergaan door de goelag van werkkampen in Silezië.

Lees hier de toespraak van Hans Davidson.

Lees hier de toespraak van Sippora Stibbe.

Lees hier de toespraak van Piet den Otter.

In een rondgang door de stad werden Stolpersteine onthuld voor Leentje Davidson (Walstraat 25), Mozes en Julius Koopman (Walstraat 27) en het gezin Kropveld-Van Gelder (Krabbestraat 3-5, v/h Waterstraat 45). 

  
                         Onthulling van Stolperstein voor Leentje Davidson, Walstraat 25

  
                             Stolpersteine voor Mozes en Julius Koopman, Walstraat 27


Onthulling Stolpersteine voor gezin Kropveld-Van Gelder, Krabbestraat 3-5

De foto's zijn gemaakt door Wieske Veldhuis.