Stolpersteine Zwolle


Vijf Stolpersteine onthuld op 21 mei 2017 - 21- 5- 2017

In de Van Lennepstraat werden op zondagmiddag 21 mei 2017 voor nummer 24 vijf gedenkstenen onthuld voor Philip Blanes, zijn echtgenote Henriëtte Blanes-Polak en hun zoons Herman, Jo en Benno Blanes.

Voorafgaand aan de onthulling vertelde Tiny van der Laan-Vogt (95) hoe zij het gezin van de handelsreiziger in fotoartikelen kende. Flip Blanes was lid van de SDAP. Toen het gezin in 1939 naar Zwolle verhuisde, betoonden Flip en Jet zich ook daar actieve leden. Tiny van der Laan ging wekelijks langs bij de leden om geld op te halen. Graag sloot zij haar collecteavond af bij het gezin Blanes. Vooral Flip was een optimist en vrolijk mens. Jet was gereserveerder. Tiny vertelde dat de zusters van Flip op een avond al zingend de vanaf mei 1942 verplichte Davidsster op hun kleding naaiden! Jet’s minder optimistische kijk op het leven openbaarde zich toen Flipin de zomer van 1942 te werk gesteld werd in een werkkamp in Friesland. Onzeker over haar toekomst opende Jet de gaskraan in huis. Doordat één van haar kinderen de buren waarschuwde, werden haar plannen verijdeld. Toen Flip terugkwam, werd gesproken over onderduiken, maar Flip weigerde dit.

Daarna sprak Rob Hompes. Zijn ouders en broertjes woonden in de Brederostraat, vlakbij het gezin Blanes. Zijn broertjes David en Hartog hadden dezelfde leeftijd als twee van de drie kinderen Blanes. En zo waren er meer overeenkomsten in namen, herkomst en uiteindelijk in lotsbestemming. Rob Hompes constateerde dat het haast niet anders kon of de beide gezinnen hebben elkaar gekend.

Vervolgens hebben Tiny van der Laan en Rob Hompes de Stolpersteine onthuld. De ceremonie werd afgesloten met het uitspreken van het Kaddiesj door Rob Hompes en de voorzitter van de Joodse Gemeente Zwolle, Benno Ketelaar.