Stolpersteine Zwolle


Vier Stolpersteine onthuld op 5 juni 2016 - 5- 6- 2016

Op zondagmiddag 5 juni zijn voor de Oude Vismarkt 5 vier Stolpersteine onthuld voor het echtpaar Machiel Godschalk (Assen 1912–Auschwitz 1944) en Juutje Godschalk-Van der Sluis (Zwartsluis 1920–Auschwitz 1943) en hun (schoon)ouders Salomon van der Sluis (Zwartsluis 1886–Auschwitz 1943) en Anna van der Sluis-Leverpoll (Borculo 1888-Auschwitz 1943). 

Dit gebeurde in de kring van familieleden uit alle generaties uit Israël, de Verenigde Staten en Nederland. Onder hen mevrouw Roos Horneman-Leverpoll, 93 jaar en overlevende van Bergen-Belsen, die als enige van alle aanwezigen deze vermoorde familieleden nog persoonlijk gekend heeft. 

De Stolpersteine confronteren ons met de onomkeerbare leegte die Machiel, Juutje, Salomon en Anna hebben achtergelaten binnen hun familie. Met deze kleine, persoonlijke monumentjes duiden wij hun lege plaats in de Zwolse samenleving. De gedenkstenen herinneren ons eraan dat we hen niet mogen vergeten. Hopelijk leert de wereld van deze kleine tekens van herinnering aan hen, die werden vermoord om wat ze waren, vermoord omdat ze Joods waren.

Nadat Machiel, Juutje, Salomon en Anna persoonlijk in herinnering waren geroepen, werden  Jizkor (herinneringsgebed voor de slachtoffers van de Holocaust) en Kaddisj gebeden. Ter afsluiting bracht een aantal familieleden nog een bezoek aan de nabijgelegen Zwolse synagoge.