Stolpersteine Zwolle


Twee Stolpersteine onthuld op 27 mei 2016 - 27- 5- 2016

Op vrijdagmiddag 27 mei zijn voor de Derk Buismanstraat 10 in de kring van familie en bekenden twee Stolpersteine onthuld voor Izak Os en Lea Os-Spits

Kleinzoon Igor Cornelissen memoreerde dat zij precies drieënzeventig jaar eerder met speciaal ziekenvervoer naar Westerbork waren gedeporteerd. Izak was ernstig ziek. 

Izak was lid van de gemeenteraad van Zwolle voor de SDAP. Het socialisme van Izak Os was niet afwijzend ten aanzien van de godsdienst. Hij bleef naar sjoel gaan, al was het maar voor de gezelligheid. Lea Os-Spits voerde geen strikt koshere huishouding, maar ze liet geen varkensvlees of paling toe. Het echtpaar kreeg vijf kinderen, van wie er drie in de oorlog omkwamen.

Izak Os was handelsreiziger. 

Zijn economisch wel en wee wordt weerspiegeld in de vele adressen in Zwolle waarop het gezin woonde, zoals de Wilhelminasingel, Diezerstraat, Spoelstraat, Bitterstraat, Jufferenwal, de Roggenstraat, Thorbeckegracht, Deventerstraat, de Tuinstraat en tenslotte de Derk Buismanstraat. In 1990 werd een straat naar Izak genoemd in Zwolse woonwijk Schellerbroek, de Izak Osstraat.

 Foto´s: Ineke Walrave